ΤΗΛΕΦΩΝΑ 2105019255 - 6947062650 Κώστα Βάρναλη 69 - Πετρούπολη
ΩΡΕΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: Δευτ - Παρ 17:00 - 20:30 · Κλείσε Ραντεβού

ΜΗ ΑΛΚΟΟΛΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ ΛΙΠΩΔΗΣ ΝΟΣΟΣ ΗΠΑΤΟΣ

Ο όρος Μη Αλκοολικής αιτιολογίας Λιπώδης Νόσος του Ήπατος (ΜΑΛΝΗ) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σειρά καταστάσεων που οφείλονται στην εναπόθεση λίπους στο ήπαρ (συκώτι). Συνήθως παρουσιάζεται σε άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Το υγιές ήπαρ περιέχει καθόλου ή μικρή ποσότητα λίπους. Εκτιμάται ότι περίπου 1 στα 3 άτομα έχουν πρώιμου σταδίου ΜΑΛΝΗ, όπου ανευρίσκονται μικρές ποσότητες λίπους στο ήπαρ τους.

Η ΜΑΛΝΗ στα πρώτα στάδια δεν προκαλεί προβλήματα, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή βλάβη του ήπατος, ακόμα και σε κίρρωση, εάν χειροτερέψει.

Κάποια άτομα με ΜΑΛΝΗ μπορεί να εκδηλώσουν Μη Αλκοολικής αιτιολογίας Λιπώδη Ηπατίτιδα, μια επιθετική μορφή λιπώδους ηπατικής νόσου, που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή στο συκώτι και μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση και ηπατική ανεπάρκεια. Αυτού του είδους η βλάβη είναι παρόμοια με αυτή που προκαλείται από την κατάχρηση αλκοόλ.
Η ύπαρξη λίπους στο συκώτι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για την εκδήλωση σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση και βλάβες των νεφρών. Εάν ήδη υπάρχει διαβήτης η ΜΑΛΝΗ αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου.

Εάν η ΜΑΛΝΗ εντοπιστεί και διαχειριστεί από νωρίς μπορεί να σταματήσει η εξέλιξη της και να ελαττωθεί η ποσότητα του λίπους στο συκώτι.

Illustration of liver on woman's body against gray background, Hepatitis, Concept with Healthcare And Medicine

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΜΑΛΝΗ

  • ΣΤΟΧΟΣ ΑΠΩΛΕΙΑ 0.5-1.0 KΙΛΟΥ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΑΠΟ 7-10%
  • ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΘΕΡΜΙΔΩΝ
  • ΑΠΟΦΥΓΗ ΡΟΦΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΦΡΟΥΚΤΟΖΗ
  • ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛ. ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ Η ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΛΚΟΟΛ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ 20 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ. (15 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΑΛΚΟΟΛ ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΕ 1 ΠΟΤΗΡΙ 150 ML ΚΡΑΣΙ, 1 ΚΟΥΤΑΚΙ 330 ML ΜΠΥΡΑ)
  • ΕΥΝΟΪΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΚΑΦΕ. ΣΥΣΤΗΝΟΝΤΑΙ 2 – 3 ΜΕΡΙΔΕΣ/ΚΟΥΠΕΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ
  • ΑΥΞΗΣΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ. ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 150-200 ΛΕΠΤΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΤΡΙΑΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΑΣΚΗΣΗ ΠΧ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ